Markedsbyen Vorbasse

Lille by, stor historie

15 km syd for Billund ligger landsbyen Vorbasse. En lille by med en stor historie. For Vorbasses historie er enestående i dansk, ja endog i nordeuropæisk sammenhæng. Mens vi for andres byers vedkommende kun kan gætte på hvordan deres forhistorie har været, så Vorbasses kortlagt ved de største udgravninger der nogensinde er foretaget i Danmark. Her har boet mennesker siden 1. årh. f.v.t.

Der har været 8 landsbyer, som har ligget inden for et snævert område i løbet af 11-1200 år. Siden ca. år 1100 har Vorbasse så haft sin nuværende placering. Alt det ved vi takket være de udgravninger der fandt sted 1974 – 1987. Aldrig nogensinde har der i Danmark været så omfattende udgravninger, og det vil næppe blive gentaget. Denne kontinuerlige historie er så enestående, at den er genstand for studier over hele Europa. 

Landets største marked

Vorbasse har siden middelalderen haft et marked, som i dag er blandt landets største - Vorbasse Marked. En forlænget weekend i juli kan der snildt komme en kvart million mennesker til Vorbasse. Her kan der handles, pranges og købes i den helt store stil. Det var her legendariske ”professor” Labri kaldte landsbyens gadekær Vorbasse Krigshavn. I dag kan man helt passende se et krigsskib, om end i mindre størrelse flyde rundt i det smukt renoverede gadekær. 

Et dejligt sted at bo

Vorbasse er et dejligt sted at bo for unge som gamle. Vorbasse byder på gode daginstitutioner, en skole som er verdensberømt i Danmark for sin undervisning samt Fritidscenter med svømmehal, motionscenter, bibliotek og 2 idrætshaller. Du finder også et lægehus, en dyreklink, et supermarked, en bager, et pengeinstitut og masser af foreninger til både fritid og erhverv.

Læs mere om markedsbyen Vorbasse på vorbasse.dk.

Del denne side

Vorbasse Hjertestier

Vorbasse hjertestier

Vorbasse har ikke mindre end 4 hjertestier - alle med udgangspunkt fra Vorbasse Fritidscenter.

Du finder et kort over stierne ved at klikke på billedet ovenfor.

Vorbasse Fritidscenter

I Vorbasse Fritidscenter finder du en række aktiviteter, bl.a. svømmehal, fitness, udstilling og bibliotek.

Læs mere om Vorbasse Fritidscenter her.

Vorbasse Kirke

Vorbasse Kirke

Vorbasse Marked

Vorbasse Marked